Що готувати на Святвечір: рецепти пісних страв від господинь Сарненщини

Що готувати на Святвечір: рецепти пісних страв від господинь Сарненщини

Ілюстративне фото.

На Різдвяний Святвечір традиційно готуємо кутю й узвар. На стіл, щоб було 12 страв, додаємо голубці, вареники чи пироги з капустою, грибами чи картоплею. А ще — борщ чи пампухи. Рецептами пісних страв із СарниNews.City поділилися господині із Сарн, Костянтинівки й Катеринівки.

Пісні голубці з білими грибами

Інгредієнти:

  • середня головка капусти;
  • 100 грамів сушених білих грибів;
  • склянка рису;
  • цибулина;
  • морквина;
  • сіль, перець за смаком;
  • олія для смаження.

Інструкція з приготування

Для початку готуємо листя капусти: цілу капустину розпарюємо, вирізаємо середину і кладемо в підсолену воду. Сухі гриби дрібно нарізаємо й також розпарюємо. Рис відварюємо. Тоді на олії пересмажуємо нарізані попередньо цибулину й морквину. Перемішуємо із грибами й рисом. Далі з начиння й підготованого листя формуємо голубці.

Пісні котлети з капусти

Інгредієнти:

  • півлітрова банка квашеної капусти;
  • шість столових ложок борошна;
  • одна столова ложка манки;
  • одна велика цибулина;
  • олія для смаження;
  • приправа, сіль, перець за смаком.

Інструкція з приготування

Для приготування котлет змішуємо квашену капусту з борошном і манкою. Сіль, перець додаємо за смаком. Додаємо до основи дрібно нарізану кубиками цибулину. Формуємо котлету й залишаємо на трохи, щоб манка «набухла». Смажимо на рослинній олії.

Пісний борщ із грибами

Інгредієнти:

  • сушені гриби (будь-які, але найсмачніше — з білих);
  • 7-8 картоплин;
  • пшоно;
  • 250 грамів кислої капусти;
  • цибулина;
  • сіль і спеції за смаком.

Інструкція з приготування

Для приготування трьох літрів борщу заливаємо сушені гриби кипʼяченою водою. Тоді в каструлі чи горщику варимо картоплю. За бажанням додаємо пшоно. Далі кидаємо кислу капусту, гриби й цілу почищену цибулину. Додаємо сіль і спеції за смаком. Тушкуємо борщ протягом години й більше.

Пісні пироги

Інгредієнти:

  • 3,5 стакана води;
  • сім столових ложок олії;
  • одна склянка цукру;
  • 100 грамів дріжджів;
  • борошно;
  • начинка за смаком.

Інструкція з приготування

Для основи тіста змішуємо воду, олію та цукор. Ставимо кипʼятитися. Коли охолоне, додаємо 100 грамів дріжджів. Поступово додаємо борошно, щоб замісити не надто туге тісто. Розминаємо та виносимо на холод на 1-2 години. Далі додаємо начинку, як-от варення чи повидло, й випікаємо.

Тушкована капуста з грибами

Інгредієнти:

  • квашена капуста;
  • сухі білі гриби;
  • морквина;
  • цибулина;
  • сіль, перець, цукор за смаком.

Інструкція з приготування

Квашену капусту промиваємо і кладемо в каструлю. Із цибулини й морквини робимо засмажку. Сухі гриби дрібно ранізаємо й розпарюємо. Далі — додаємо їх до капусти. Тоді заливаємо підсоленою водою з розпарювання, але так щоб вона не покривала капусту. Додаємо засмажку й тушкуємо. Підсолоджуємо чи підсолюємо за смаком.

Пісні голубці з картоплею

Інгредієнти:

  • одна середня головка капусти;
  • кілограм картоплі;
  • три середні цибулини;
  • олія для смаження;
  • сіль, перець за смаком;
  • сушені гриби;
  • одна столова ложка борошна;
  • вода.

Інструкція з приготування

Замочуємо на кілька годин у холодній воді гриби. Зливаємо воду, заливаємо знову й відварюємо пів години. Смажимо дві дрібно нарізані цибулини. Опускаємо в киплячу воду качан капусти, щоб відділилося листя. Через мʼясорубку пропускаємо варену картоплю, сиру — дрібно натираємо й відтискаємо сік. Туди ж дотираємо одну цибулину. Зʼєднуємо картоплю, цибулю, додаємо сіль і перець за смаком.

Формуємо голубці й смажимо їх до золотавої скоринки. Викладаємо їх у форму для запікання, дно якої вистилаємо капустою. Накриваємо фольгою й готуємо в духовці. Тоді готуємо соус: розчиняємо борошно в пів склянці грибного відвару. Виливаємо суміш у пательню й варимо до загустіння, додаючи грибний відвар. Додаємо дрібно нарізані гриби й перемішуємо. Подаємо голубці разом із соусом.

Що було раніше

У Сарнах дружини та матері військових мотали спільну ляльку-мотанку. Майстер-клас провели 17 грудня в етноцентрі «Полісся». Оберіг на прийдешній рік можна буде придбати на благодійному аукціоні.

Новини Рівне