Попит на часник зріс у Європі, а основні виробники повністю вичерпали запаси.
Зазначається, що з середини грудня ціни на часник на полицях магазинів упевнено перевалили за позначку 200 грн за кг, і в гривнях це абсолютний рекорд. Навіть під час пандемії цей овоч коштував дешевше, бо до війни його де-не-де вирощували на великих полях.
Тепер гасити полум’я попиту на цей пекучий овоч нема чим. В Україні важко знайти навіть пару товарних партій, а імпорт якісного часнику надто дорогий.
«Дуже важко знайти навіть дві тонни товарного часнику для власного виробництва. Його постійного вирощування в Україні немає. Залишилися дрібні партії з городів, різної якості, сортів. Навіть для торгових мереж вони не підходять. Що вже говорити про промислову переробку», – цитують EastFruit директора групи компаній «Єврошок» Сергія Шиша.
Аналітики пояснюють, що часник подорожчав через накладання один на одного кількох факторів. По-перше, у Європі на нього зріс попит. Експерти пов’язують це зі збільшенням чисельності емігрантів із країн, де часник є важливою складовою національної кухні. У німецьких та австрійських супермаркетах середня ціна становить близько 6 євро, хоча є випадки із захмарними майже 20 євро за кілограм.
По-друге, часнику не вистачає на всіх – пропозиція відстає від попиту. Головний виробник часнику в ЄС – Іспанія.
EastFruit наводять слова Денні Діна з нідерландської компанії — імпортера овочів Denimpex про те, що цього року іспанські виробники часнику повністю вичерпали запаси, чого не траплялося останні три роки. Це сталося через погодні умови, подорожчання вартості найманих працівників та транспорту. І зараз навіть альтернативні постачальники з Південної Америки вичерпали свої запаси, що дозволяє цінам зростати до нового сезону.
За його словами, європейські постачальники вже вичерпали квоти на завезення китайського часнику до ЄС. Тому тепер його імпортують із сплатою штрафів – 1200 євро за тонну. Тому ціна зростає, але часник все одно купують.
«Ось чому в Україні проблеми з імпортом часнику – він надто дорогий. А власних овочів у достатніх обсягах немає. Випадки, коли невеликі партії українського часнику експортували до Японії, є винятком», — зазначили аналітики.
За статистикою Держстату, за чотири роки, з 2020 року, площа під часник в Україні скоротилася майже на 15% – до 21 000 га. Майже всі вирощують дрібні та сімейні господарства. Оптовики не виключають, що офіційна статистика перебільшує площу посівів.
Ціни на овочі в Україні
Член Економічного дискусійного клубу, економіст Олег Пендзин зазначив, що ціни на продукти в Україні 2025 року залежатимуть від низки чинників. Дорожчатимуть найбільше овочі, зокрема картопля. За його словами, овочі найбільш чутливі до погоди, яка безпосередньо впливає на врожайність, тому ціни можуть підскочити до 30-50%.
Координатор проєкту EastFruit Weekly Ukraine Олександр Хорев у коментарі УНІАН повідомив, що упорівнянні з минулим роком ціни на картоплю зросли у два рази. За його словами, на урожай дуже вплинула погода: через посуху в липні, вегетація коренеплодів була порушена і врожайність різко впала.