Вареники із квасолею та сухими чорницями від Ольги Іванівни.
Ольга Дубина — жителька Катеринівки. Утім сама родом зі Стрільська, що на Сарненщині. Там її бабуся і мама готували звичні для нас вареники із незвичним наповненням — квасолею і чорницею. Рецептом ділимось із читачами СарниNews.City.
Інгредієнти для вареників
Перший етап — підготовка компонентів. Для приготування начинки потрібні квасоля, сушені чорниці й цукор, для тіста — борошно, сироватка або молоко, сода.
— Колись не було такого, як є зараз. Готували з усього: що є на городі, у лісі, в садку. Все своє, від природи, — ділиться Ольга Іванівна.
Також додає, що раніше в родині готували солодкі вареники з буряком і чорницями або рисом і кисломолочним сиром. Утім щось солоденьке бабуся Ольги Іванівни робила щонеділі.
Підготовка начинки з квасолі й чорниці
Спочатку чистимо квасолю від стручків і заливаємо на ніч водою — так вона розбухне. Зранку очищаємо від дрібного сміття, промиваючи декілька разів. Потім протягом години варимо в каструлі, куди регулярно додаємо воду.
Після цього етапу зливаємо залишок води, а відварену квасолю товкачем перетворюємо на пюре. Туди додаємо сушені чорниці й від трьох то пʼяти чайних ложок цукру. Утім якщо любите солодке — додайте більше. Ретельно перемішуємо компоненти й залишаємо охолоджуватись.
Підготовка квасолі для вареників.Фото Олени Дубини
Підготовка квасолі для вареників.Фото Олени Дубини
Сушена чорниця для вареників.Фото Олени Дубини
Підготовка начинки для вареників.Фото Олени Дубини
Підготовка начинки для вареників.Фото Олени Дубини
Готуємо тісто на вареники
У посудину для замішування насипаємо борошно, далі — додаємо одну склянку сироватки або молока та 1-2 чайні ложки соди. Замішуємо тісто руками. А щоб воно було більш пружне, у процесі доливаємо молоко чи сироватку.
Далі розкачуємо тісто у пласт товщиною пʼять міліметрів — так воно і не буде рватись у процесі ліпки, і не буде затовстим. Після цього склянкою вирізаємо кружальця.
Приготування тіста для вареників.Фото Олени Дубини
Приготування тіста для вареників.Фото Олени Дубини
Приготування тіста для вареників.Фото Олени Дубини
Ліпимо й варимо
У руку беремо невелику кількість начинки, пресуємо і викладаємо на середину вирізаного тіста. Зліплюємо краї пальцями, проте додатково їх також можна прокрутити.
Приготування вареників із квасолею та сухими чорницями.СарниNews.City
Приготування вареників із квасолею та сухими чорницями.СарниNews.City
Приготування вареників із квасолею та сухими чорницями.СарниNews.City
Потім кидаємо в киплячу воду і обережно помішуємо. Варимо пʼять хвилин — допоки вони не будуть на поверхні. Готові вареники можемо посипати цукром. Смачного!
Вареники із квасолею та сухими чорницями від Ольги Іванівни.Автор: Олена Дубина
Що було раніше
У Сарненський район із гастроекспедицією завітав журналіст Костянтин Грубич, який підготував цикл відео з рецептами місцевих господинь. Готували, зокрема, печену капусту, печеню, малімони, картопляну ковбасу й пудпалки, а ще — випікали хліб і варили кисіль.