Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Вареники із квасолею та сухими чорницями від Ольги Іванівни.

Ольга Дубина — жителька Катеринівки. Утім сама родом зі Стрільська, що на Сарненщині. Там її бабуся і мама готували звичні для нас вареники із незвичним наповненням — квасолею і чорницею. Рецептом ділимось із читачами СарниNews.City.

Інгредієнти для вареників

Перший етап — підготовка компонентів. Для приготування начинки потрібні квасоля, сушені чорниці й цукор, для тіста — борошно, сироватка або молоко, сода.

— Колись не було такого, як є зараз. Готували з усього: що є на городі, у лісі, в садку. Все своє, від природи, — ділиться Ольга Іванівна.

Також додає, що раніше в родині готували солодкі вареники з буряком і чорницями або рисом і кисломолочним сиром. Утім щось солоденьке бабуся Ольги Іванівни робила щонеділі.

Підготовка начинки з квасолі й чорниці

Спочатку чистимо квасолю від стручків і заливаємо на ніч водою — так вона розбухне. Зранку очищаємо від дрібного сміття, промиваючи декілька разів. Потім протягом години варимо в каструлі, куди регулярно додаємо воду.

Після цього етапу зливаємо залишок води, а відварену квасолю товкачем перетворюємо на пюре. Туди додаємо сушені чорниці й від трьох то пʼяти чайних ложок цукру. Утім якщо любите солодке — додайте більше. Ретельно перемішуємо компоненти й залишаємо охолоджуватись.

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Підготовка квасолі для вареників.Фото Олени Дубини

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Підготовка квасолі для вареників.Фото Олени Дубини

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Сушена чорниця для вареників.Фото Олени Дубини

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Підготовка начинки для вареників.Фото Олени Дубини

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Підготовка начинки для вареників.Фото Олени Дубини

Готуємо тісто на вареники

У посудину для замішування насипаємо борошно, далі — додаємо одну склянку сироватки або молока та 1-2 чайні ложки соди. Замішуємо тісто руками. А щоб воно було більш пружне, у процесі доливаємо молоко чи сироватку.

Далі розкачуємо тісто у пласт товщиною пʼять міліметрів — так воно і не буде рватись у процесі ліпки, і не буде затовстим. Після цього склянкою вирізаємо кружальця.

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Приготування тіста для вареників.Фото Олени Дубини

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Приготування тіста для вареників.Фото Олени Дубини

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Приготування тіста для вареників.Фото Олени Дубини

Ліпимо й варимо

У руку беремо невелику кількість начинки, пресуємо і викладаємо на середину вирізаного тіста. Зліплюємо краї пальцями, проте додатково їх також можна прокрутити.

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Приготування вареників із квасолею та сухими чорницями.СарниNews.City

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Приготування вареників із квасолею та сухими чорницями.СарниNews.City

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Приготування вареників із квасолею та сухими чорницями.СарниNews.City

Потім кидаємо в киплячу воду і обережно помішуємо. Варимо пʼять хвилин — допоки вони не будуть на поверхні. Готові вареники можемо посипати цукром. Смачного!

Поліський рецепт вареників із квасолею та сухими чорницями — готуємо з Ольгою Іванівною

Вареники із квасолею та сухими чорницями від Ольги Іванівни.Автор: Олена Дубина

Що було раніше

У Сарненський район із гастроекспедицією завітав журналіст Костянтин Грубич, який підготував цикл відео з рецептами місцевих господинь. Готували, зокрема, печену капусту, печеню, малімони, картопляну ковбасу й пудпалки, а ще — випікали хліб і варили кисіль.

Новини Рівне