Більшість господинь у нас час вважають: якщо купувати плитку, то неодмінно таку, щоб вона працювала від електромережі, а не на газі. Пояснюється ця позиція хазяйок просто: електроплита і в користуванні зручніша, й більш функціональна, ніж аналогова газова модель.
А от щодо того, якій саме електроплиті віддати перевагу, думки користувачів розбігаються. Якщо для одних у пріоритеті професійна індукційна плитка, то другі щиросердо ратують за звичайну електричну панель.
Подальший текст викладає аргументи обох сторін: з ними варто познайомитися.
Чим привабливі плити індукційні?
Така кухонна техніка в своїх роботі використовує мідні котушки, які виробляться магнітний струм, а останній, в свою чергу, нагріває посуд для приготування їжі. Тобто від індукційної панелі каструлі передається тепло. При цьому відповідна панель сама практично не нагрівається.
Такий вид плит вирізняє декілька пріоритетних моментів.
1. Невеликий рівень споживання електричної енергії. Класичній електроплиті електрики для роботи потрібно набагато більше. Адже вона методу електромагнітної індукції використовує. Відповідно, лічильник «накрутить» більше з електроплиткою.
2. Висока ефективність. Індукційна панель для розігріву страв потребує як мінімум на 50% менше часу, ніж її електрична альтернатива з сучасними конфорками Hi-light. Вона дає можливість оперативного, швидкого приготування їжі.
3. Безпечність використання. Якщо в процесі готування доторкнутися до даної варильної панелі, опіку не буде: її поверхня, коли така техніка працює, практично не нагрівається.
4. Простота догляду. Коли на індукційну плитку щось під час приготування проллється, ці рештки на її гладкій склокерамічній поверхні можна витерти відразу. А власникам електричних плиток доводиться чекати, коли їх робоча поверхня охолоне. За цей час бруд встигає затвердіти, тож видаляти його складніше.
5. Комфортність. Дані пристрої дають можливість точного контролю температурного режиму. Вони нагріваються миттєво і так само блискавично остигають.
Додаткового перевагою індукційних моделей є стильний дизайн. А якщо кухонна техніка виглядає презентабельно, вона буде доречною в будь-якому кухонному інтер’єрі.
Свої негативні сторони індукційні плити мають також. Мало того, що вони є недешевим задоволенням, так ще й примхливі у плану посуду. Посудні вироби з алюмінію, міді, кераміки та скла відповідні панелі нагрівати не здатні. Для них підходять лише каструлі з пласким дном, яке всією площею стикається з їх поверхнею.
Електроплитки: причини популярності та нюанси
Чимало користувачів віддають перевагу класичним електричним плитам, що бувають традиційними, з конфорками у вигляді чавунних «млинців», та склокерамічними.
Такі пристрої мають свої переваги.
1. Доступна ціна. Електроплитка, яку багато хто вважає технікою минулого покоління, має бюджетну вартість.
2. Здатність повільно охолоджуватися. Хоча ці поверхні і потребують часу для нагріву, остигають вони не так швидко, як індукційні. А склокерамічні електроплитки навіть випромінюють залишкове тепло після вимкнення. Цей час можна використати для розігріву їжі.
3. Простота використання. Принцип управління такими пристроями елементарний, як і їх установка.
4. Універсальність у плані посуду. Необхідності підбору спеціальних каструль та мисок для електричної плити нема.
Разом із тим, такі невибагливі моделі не позбавлені мінусів. Їх недоліки – споживання великих обсягів електрики, менший термін служби, вірогідність опіків в разі контакту з гарячою поверхнею та відносно складний догляд.