Сарненчан частують Пирогом Незалежності.
24 серпня в Сарнах провели святкову програму до Дня незалежності України. Серед виставки-продажу місцевих виробників, мистецьких майстер-класів і концертної програми влаштували ще одну важливу акцію: сарненчани доєдналися до формування нової кулінарної традиції — пекли та куштували Пиріг Незалежності.
Що таке Пиріг Незалежності
Ідею запровадити нову традицію запропонувала дослідниця гастрономічної культури, засновниця Їжакультура Олена Брайченко. Її підтримав відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко, партнерка проєкту реставрації української кухні за першими кулінарними книгами «Авторська Кухня Українська», засновниця гастроклубу «Дівчата» Лариса Латипова, директорка зі зв’язків із громадськістю та комунікацій System Capital Management Наталія Ємченко. Мета проєкту — додати Дню Незалежності смаку.
Пироги Незалежності Сарненської громади.Фото: Василя Сосюка
— Коли я скажу вам Новий рік, ви можете почути, як пахнуть мандарини, відкривається шампанське. Або я скажу Різдво й одразу асоціація, що це кутя. Але коли я кажу День Незалежності, які страви у вас асоціюються з цим святом? Ці спільні візуальні гастрономічні образи дуже важливі. Це дозволяє у такий дуже простий буденний спосіб відчути свою приналежність до значно більшої спільноти, — пояснює Олена Брайченко в ефірі телеканалу «1+1».
Рецептів пирога незалежності може бути безліч — на смак кожної родини. Начинки та смаки різні, але символічне значення — одне.
Хто випікав пироги в Сарненській громаді
До всеукраїнської кулінарної ініціативи долучили усі 24 бібліотеки Сарненської громади. Вони частувати гостей свята за донат. Пироги готували вдома за своїми родинними рецептами. Тож серед асортименту закриті та відкриті з фруктовими начинками, маком і сиром.
Бібліотекарі Сарненської громади на «пироговій» локації.Фото: Василя Сосюка
— Наш народ є надзвичайний, автентичний, унікальний своїми традиціями, своїми основами, своїм серцем і, звісно, своїми кулінарними здібностями. В кожній хаті господиня має щось своє особливе. І єдине, що об’єднує всіх, окрім борщу, звичайно, це наша українська випічка. У цьому році Україна засновує нову кулінарну традицію — Пиріг Незалежності. Централізована система публічно-шкільних бібліотек із задоволенням доєдналася до цієї ініціативи. Об’єднавши всі бібліотеки системи, а нас є 24, ми спекли пироги на будь-який смак, щоб почастувати наших сарненців. Кожна господиня взяла рецепт зі свого родинного доробку. Я, наприклад, обожнюю пиріг з яблуками. Його рецепт передала мені бабуся, — ділиться Ірина Кулеша, працівниця Сарненської центральної бібліотеки.
Частування пирогом за донат.Фото: Василя Сосюка
Пригощаючись пирогом, сарненчанка Тетяна зізнається, що про нову традицію раніше не чула. Проте переконана, що вона приживеться:
— Це хороша ідея, адже ми готуємо 12 страв на пісну вечерю, кутю на Різдво та печемо паски на Великдень. День Незалежності також заслуговує на окрему гастрономічну традицію, що об’єднує родину за одним столом, — ділиться дівчина.
Ініціатива Пиріг Незалежності під час святкувань у Сарнах.Фото: Василя Сосюка
Як святкували День Незалежності сарненчани
Для жителів громади підготували концертну програму за участі місцевих танцювальних і фольклорних колективів, оркестрів, вокалістів, декламаторів.
Виступ під час концерту.Фото Василя Сосюка
Публіка на заході.Фото Василя Сосюка
Виступ під час концерту.Фото Василя Сосюка
Виступ під час концерту.Фото Василя Сосюка
Публіка на заході.Фото Василя Сосюка
Виступ під час концерту.Фото Василя Сосюка
Публіка на заході.Фото Василя Сосюка
Виступ під час концерту.Фото Василя Сосюка
Виступ під час концерту.Фото Василя Сосюка
Публіка на заході.Фото Василя Сосюка
Виступ під час концерту.Фото Василя Сосюка
Виступ під час концерту.Фото Василя Сосюка
Публіка на заході.Фото Василя Сосюка
Виступ під час концерту.Фото Василя Сосюка
Виступ під час концерту.Фото Василя Сосюка
Публіка на заході.Фото Василя Сосюка
Люди долучалися до мистецьких майстер-класів, створювали хенд-мейд сувеніри, змагалися на спортивних локаціях, роздивлялися патріотичну виставку юних художників і вироби місцевих майстрів, частувалися смаколиками локальних виробників.
Виставка художніх робіт на центральній алеї.Фото Василя Сосюка
Місцеві підприємці.Фото Василя Сосюка
Спортивна локація.Фото Василя Сосюка
Публіка на заході.Фото Василя Сосюка
Виставка художніх робіт на центральній алеї.Фото Василя Сосюка
Місцеві майстри.Фото Василя Сосюка
Виставка робіт місцевих майстрів на центральній алеї.Фото Василя Сосюка
Виставка художніх робіт на центральній алеї.Фото Василя Сосюка
Виставка робіт місцевих майстрів на центральній алеї.Фото Василя Сосюка
Виставка робіт місцевих майстрів на центральній алеї.Фото Василя Сосюка
Аквагрим для дітей.Фото Василя Сосюка
Спортивна локація.Фото Василя Сосюка
Майстер-класи для охочих.Фото Василя Сосюка
Сирна презентація від локального виробника.Фото Василя Сосюка
Майстер-класи для охочих.Фото Василя Сосюка
Майстер-класи для охочих.Фото Василя Сосюка
Хедлайнерами концертної програми стали Angy Kreyda — український альт-поп гурт із Рівного. Разом із сарненчанами Енджі й Анастасія заспівали «Враже», «Байрактар», «Батько наш Бандера» й інші відомі пісні колективу.
Виступ Angy Kreyda.Фото Василя Сосюка
Виступ Angy Kreyda.Фото Василя Сосюка
Виступ Angy Kreyda.Фото Василя Сосюка
Виступ Angy Kreyda.Фото Василя Сосюка
Виступ Angy Kreyda.Фото Василя Сосюка
Загалом під час заходу зібрали 10 700 гривень, з яких 3370 задонатили за Пиріг Незалежності. Кошти спрямують на закриття потреб підрозділів ЗСУ.
Що було раніше
10 серпня в Сарнах провели адаптивний захід «Сарненська звитяга» для військовослужбовців, ветеранів війни та родин загиблих воїнів. Головна мета — показати якомога більше можливостей для реабілітації й адаптації військових, які повертаються з бойових дій додому. Захисникам із громад Сарненського району демонстрували, як це можна робити через спорт, психосоціальну підтримку та мистецтво.